Waarom is een issue nooit alleen van jezelf?

Trouwen, samenwonen, een relatie beginnen - het is complex. In het begin ben je nog verliefd, leef je in de wittebroodsweken en ben je in de zevende hemel. Na een tijdje verdwijnen deze gevoelens vanzelf en blijkt elke relatie hard werken te zijn. Want: relaties zijn complex en vol dynamieken die continu in beweging zijn. 

Priscilla du preez aPa843frIzI unsplash

De uitdagingen komen vanzelf. Voor een goede relatie zijn beide partijen verantwoordelijk. Een issue in een relatie is nooit volledig van één persoon, maar is altijd het resultaat van de interacties, communicatie, verwachtingen en het gedrag van beide partners.

Kwetsbaarheid: de sleutel tot wederzijds begrip

Een van de meest fundamentele aspecten van een relatie is kwetsbaarheid. Wanneer misverstanden ontstaan, is dat vaak het resultaat van gebrekkige of ineffectieve communicatie tussen beide partners. Misschien heeft één van de partners niet duidelijk gemaakt wat hij of zij nodig heeft, of is er sprake van een bepaalde emotie of behoefte die niet wordt uitgesproken. Het delen van de diepe emotie en diepe behoeften is spannend en kwetsbaar. De meeste mensen hebben onvoldoende geleerd hier over te praten of dit te delen. Kwetsbaarheid begint met leren luisteren, voorbij je eigen behoefte, emotie en oordeel.

Beide partners dragen verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige relatie waarin emotie en behoeften kunnen worden gedeeld. Als één persoon zich niet gehoord voelt, heeft de ander dan echt geluisterd?  Wanneer er geen kwetsbaarheid kan zijn, er onvoldoende wordt geluisterd, draagt elke partner bij aan deze dynamiek.

Gedrag en gewoontes

Gedrag, roept gedrag op en zo ontstaan interacties en vaste patronen. In een langdurige relatie ontwikkelen beide partners onbewust gewoontes en patronen die kunnen bijdragen aan conflicten. Het kan gaan om kleine irritaties die op de lange termijn groter worden, zoals het onvoldoende nemen van verantwoordelijkheid voor huishoudelijke taken of tonen van onvoldoende steun in moeilijke tijden. Verwachtingen verschillen, overtuigingen worden bevestigd: zie je wel, laat maar… De dynamiek van de relatie ontstaat door de gezamenlijke interacties, en dus zijn beiden verantwoordelijk voor de patronen die zich ontwikkelen.

Verwachtingen en misverstanden

Verwachtingen van een relatie zijn persoonlijk en dus verschillend. Soms zijn die verwachtingen realistisch, soms niet. Wanneer beide partners verschillen in visie op verwachtingen binnen de relatie, kan dit leiden tot ontevredenheid. Het kan zijn dat de ene partner verwacht dat de ander meer tijd voor hem of haar maakt, terwijl de ander misschien zijn of haar werk, hobby’s of vrienden een grotere een plek wil geven in het leven. Het is van cruciaal belang dat beide partners hun verwachtingen met elkaar delen. Wanneer er een misverstand ontstaat, is dat vaak een teken dat er onvoldoende overleg of duidelijkheid is geweest over wat beide partners nodig hebben.

Emotionele reactiedynamieken

Emoties spelen de grootste rol in hoe we ons gedragen binnen relaties. Wanneer één partner zich bijvoorbeeld gekwetst voelt, kan dit leiden tot defensief gedrag, waardoor de ander zich afgewezen voelt en emotioneel reageert. Dit creëert een vicieuze cirkel waarin beide partijen reageren op elkaar zonder dat het probleem op de juiste manier wordt aangepakt. Dit soort reacties komen vaak voort uit onbewuste patronen die in het verleden zijn ontstaan. Deze patronen zijn niet altijd gemakkelijk te doorbreken. Beide partners dragen verantwoordelijkheid voor hoe zij reageren op de emoties van de ander en hoe zij hun eigen emoties communiceren. Het is daarom belangrijk dat beiden zich bewust zijn van hun eigen emotionele triggers en de impact daarvan op de ander.

Verantwoordelijkheid en zelfreflectie

Een van de grootste oorzaken van misverstanden in een relatie is het gebrek aan zelfreflectie. Het is gemakkelijk om te wijzen naar de ander als de oorzaak van het probleem, maar een gezonde relatie vraagt om verantwoordelijkheid van beide partners. Wanneer een probleem zich voordoet, is het essentieel dat beide partners in de spiegel kijken en zichzelf afvragen hoe zij bijgedragen hebben aan de situatie. Hebben ze alles gedaan om het probleem op te lossen? Hebben ze hun eigen gedrag voldoende geanalyseerd? Zelfreflectie zorgt ervoor dat beide partners nadenken over hun eigen acties en de invloed daarvan op de relatie. Dit creëert een sfeer van wederzijds respect en begrip.

Conclusie: gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de relatie

Een probleem in een relatie ontstaat niet door de acties van slechts één persoon. Het is een combinatie van factoren waarin beide partners een rol spelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat relaties geen eenrichtingsverkeer zijn. Beide partners moeten actief werken aan kwetsbaarheid, communicatie, gedrag, het uitspreken van verwachtingen en emoties om een gezonde relatie te onderhouden. Alleen samen kunnen jullie het probleem oplossen - en dat begint met het begrijpen dat een issue nooit alleen van één van beiden is.

Hoe mag ik jou helpen?