Allergie omkeren

Allergieën zijn er niet alleen voor pinda’s of wespen. Sommige mensen kunnen je zo irriteren, dat je allergisch voor hun gedrag wordt. Gedrag waarvan je haren overeind gaan staan en wat je dus het liefst ontwijkt. En toch; achter zo’n ‘allergie’ zit meestal een behoefte van jezelf. Let maar op.

Juan jose valencia antia TTrJMhrkoeY unsplash

Zijn het de dominante mensen, de betweters en de hautaine personen, die in jouw allergie zitten? Voel je je minder dan hen en wil je het liefst net zo zelfverzekerd zijn als zij?  Dan wakkert jouw behoefte aan zelfvertrouwen die allergie aan. Je ziet iets bij de ander, wat iets losmaakt in jezelf.

Tegenovergeselde

Erachter komen wat achter jouw allergie zit, is dus het tegenovergestelde ontdekken. Wat staat er tegenover dominantie? En hoe kan ik dat positief inzetten? Of met andere woorden: wat is het positief tegenovergestelde van dominant of hautain? Dat kan bijvoorbeeld ‘samenwerking’ zijn. Met elkaar groeien in plaats van boven de ander staan.

Emoties

Soms duurt het even om bij de juiste tegenstelling te komen. Dan helpen vragen als: welke emoties roepen dominante mensen bij mij op? En wat zou ik dan willen? Dan kom je bijvoorbeeld tot de conclusie: ik word vaak een beetje bang van deze mensen en het liefste wil ik symbiose en verbinding.

Valkuil

Kun je dan ook teveel willen van samenwerking of verbinding? Is er ook een grens aan het streven naar symbiose? Ja, als je jezelf teveel gaat geven, heb je kans dat je jezelf verliest. Als je alles voor iedereen wilt zijn, ben je uiteindelijk niets voor niemand. Daar ligt een valkuil.

Uitdaging

Een beter omgekeerde van dominantie, zonder jezelf te verliezen, is zelfverzekerdheid. Gezonde eigenwaarde. Blij zijn met jezelf en uitgaan van je eigen kracht. Daar ligt geen valkuil, maar een uitdaging: vanuit zelfvertrouwen het samenzijn zoeken, ook bij dominantie mensen.

Benadering

Een allergie is dus zo lastig niet, als je hem op de juiste manier benadert. Achter een allergie liggen kwaliteiten en uitdagingen. In mijn coachingspraktijk heeft het positief benaderen van allergieën al veel mooie inzichten opgeleverd. De valkuil wordt zichtbaar en de uitdaging en kwaliteit bieden perspectief om met de allergie om te gaan. Meer dan interessant, die allergieën!

Hoe mag ik jou helpen?